Χρυσοστόμεια V - Δεκέμβρης '06

Γνωστά και ως τα "Χρυσοστόμεια της Ανοιχτής Παλάμης", το πέμπτο επεισόδιο της πνευματικής αυτής επιδημίας έλαβε χώρα κάπου στην περιοχή Ελληνορώσων χάρη στη φιλοξενία του βετεράνου πλέον Φοίβου. Τους αρχικούς φόβους για λίγα θέματα διέψευσαν σύντομα οι φανατικοί και μη του είδους με μια αξιοζήλευτη για τα Χρυσοστόμεια ποικιλία.
(αν καμία από τις παρακάτω παρουσιάσεις υπάρχει Online, ενημερώστε με ένα mail στο xrysostomeia@gmail.com ώστε να βάλουμε κάποιο link).

Η βραδιά ξεκίνησε απότομα από πλευράς ενδιαφέροντος με τη μελωδική διείσδυση στο μυαλό του Μπετόβεν όταν έγραφε την 5η Συμφωνία. Το καλό και το κακό, το μαύρο και το άσπρο, ο άνδρας και η γυναίκα... όλα αυτά, μελοποιημένα και οπτικοποιημένα από τον χρυσοστομίτη Στέφανο.

Ο Αντώνης, αφού πρότεινε καινούργιο χρυσοστομειακό dress-code (τι-σερτ και γραβάτα) αναφέρθηκε στο ελεύθερο λογισμικό που κυκλοφορεί και διαμορφώνεται από πλήθος εθελοντών κομπιουτεράδων ανά τον πλανήτη. Κλασσικό το παράδειγμα του λειτουργικού συστήματος Linux, του οποίου μερικά cd μοιράστηκαν σε όσους ενδιαφέρθηκαν.


Στη συνέχεια, η σειρά του οικοδεσπότη! Ο Φοίβος μας μίλησε για το "Τι είναι Τέχνη;" και ακολούθησε μια πιο τεχνοκρατική παρουσίαση από την Αναστασία και την Έλσα που έθεσαν επι τάπητος την Τέχνη και την Διαφήμιση. Η ψηφοφορία στο τέλος έδειξε οτι τα όρια μεταξύ των δύο είναι θολά (ή έφταιγε το αλκοόλ;).

Μεταξύ όλων αυτών, ο Ιάσονας και ο Αλί μας παρουσίασαν μια ανάλυση των ελληνικών και των τουρκικών εφημερίδων κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων. Εκρηκτικό υλικό που τελικά ίσως να μην ασχοληθήκαμε αρκετά μαζί του. Boom!

Ο Γιώργος εκμεταλλεύτηκε το προχωρημένο της ώρας και μας μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη κατά καιρούς προσπάθησε να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά των υγρών, ουσιαστικά επικεντρώνοντας στη φιλοσοφία της επιστήμης κατά την Αναγέννηση.

Επιβεβαιώνοντας ότι στα Χρυσοστόμεια χωράνε όλοι όσοι αισθάνονται ακόμη παιδιά λίγο πριν το τέλος μας επισκέφθηκε και... ο Μικρός Νικόλας !! Κάτι τέτοιο έγινε δια στόματος της γλυκύτατης Αλεξάνδρας, ως ηθικός αυτουργός πάντως αναγνωρίστηκε ο φίλτατος Κώστας...
Τέλος, η βραδιά έκλεισε συγκινητικά με την κατάθεση ψυχής του Γιώργου (σύντομα και στην Oprah), σχετικά με τα ίδια τα Χρυσοστόμεια...
Υγ. Έχεις άποψη για τα συγκεκριμένα Χρυσοστόμεια; Σε ακούω... (post a comment, please!)
Μη νομίσεις ότι τα Χρυσοστόμεια είναι αποκλειστικό προνόμιο μιας παρέας! Αν θέλεις να γίνεις κι εσύ μέλος των Χρυσοστομείων, στείλε mail στη διεύθυνση xrysostomeia@gmail.com , ετοίμασε την παρουσίασή σου κι έλα!

No comments: