Χρυσοστόμεια ΙΧ - Ιούλιος '07

Ας ξεκινήσουμε από τα γνωστά. Λίγο το καλοκαιράκι που έχει πλέον μπει για τα καλά και έστειλε αρκετούς χρυσοστομίτες στις παραλίες, λίγο κάτι τεχνικά προβλήματα (από αυτά τα διαολεμένα που εμφανίζονται την τελευταία στιγμή…), τα ένατα Χρυσοστόμεια ταλαιπωρήθηκαν αρκετά για να γίνουν…

Οι εναπομείναντες όμως ανταποκρίθηκαν δυναμικά! Μια (υποκειμενική φυσικά) άποψη για τα 9α Χρυσοστόμεια λέει ότι ήταν πλούσια, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε ‘μεθόδους’ παρουσιάσεων. Αν δηλαδή οι πρώτες εκδοχές των Χρυσοστομείων είχαν αυξημένες δόσεις διαλέξεων που θύμιζαν επιστημονικό συνέδριο, ενώ στα προηγούμενα Χρυσοστόμεια κυριάρχησε το καλλιτεχνικό στοιχείο, τότε τα ένατα Χρυσοστόμεια ισορρόπησαν τέλεια κάπου ενδιάμεσα.

Για την ιστορία λοιπόν…

Οι πρώτοι χρυσοστομίτες που έφτασαν στο γνωστό κήπο στο Χολαργό συζήτησαν για κάμποση ώρα, χωρίς την αφορμή κάποιας παρουσίασης, για την πυρκαγιά της Πάρνηθας . Βέβαια, τη κουβέντα για τα (καμμένα) πουρνάρια μπορεί να μην την άκουγαν όσοι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν σε… γάμους, όμως οι φήμες για κάποια παρουσίαση σε μελλοντικά Χρυσοστόμεια, σχετικά με την οικολογική καταστροφή που νιώσαμε πρόσφατα, δεν έχουν διαψευσθεί από κανέναν…

Η πρώτη παρουσίαση έβαλε στο παιχνίδι της συζήτησης ένα εξίσου σημαντικό θέμα, το οποίο αγγίζει (για να μην πούμε αγκαλιάζει) τον κόσμο που συνηθίζει να συμμετέχει στα Χρυσοστόμεια. Ο τίτλος της μας έβαλε γρήγορα στο παιχνίδι: Η γενιά των 1000 € - η δική σου γενιά. Συνολικά, με οδηγό τα ήρεμα λόγια του Αλέξη, ρίξαμε μια προσεκτική ματιά στον τρόπο ζωής και τις εργασιακές συνθήκες μιας ολόκληρης γενιάς. Μιας γενιάς που «αντιμετωπίζει μαζικά την πιθανότητα να έχει κοινωνική θέση και οικονομικό επίπεδο χαμηλότερο από την οικογένεια από όπου προέρχεται»

Μιας γενιάς που αναζητεί, και ως εκ τούτου βρίσκει, τρόπους να ζει φτηνότερα (‘low cost life’ έλεγε η διαφάνεια). Έτσι, η παρουσίαση του Μανώλη για το couchsurfing ήταν ότι έπρεπε για τη συνέχεια. Με αφορμή ένα πολύ ωραίο βίντεο που επέλεξε ο, εκτός των άλλων, couchsurfer φίλος μας, μάθαμε και συζητήσαμε για αυτό το τόσο ελπιδοφόρο (για έναν πλανήτη που τόσο ταλαιπωρείται από ηλίθιες έχθρες μεταξύ ορισμένων κατοίκων του) δίκτυο ανταλλαγής φιλοξενίας.



Στη συνέχεια της βραδιάς ο Γιώργος Ε. μας παρουσίασε ένα μικρό βίντεο που έφτιαξε, εμπνευσμένος από την πρώτη του χρονιά ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικό σχολείο. Υπό τους ήχους της μουσικής των active member, το πανί του προτζέκτορα γέμισε από τα πρόσωπα των πιτσιρικάδων που συντρόφευσαν το Γιώργο σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους που μόλις τέλειωσε.



Πιο μετά, ακόμη ένα έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έδωσε η παρουσίαση του Γιάννη, σχετικά με την ετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να γίνουν το 2008 στο μακρινό Πεκίνο. Ο θαυμασμός για τις τελευταίες απόψεις περί αρχιτεκτονικής, όπως αυτές εκφράζονται σε κολυμβητήρια και στάδια, μας έφυγε γρήγορα καθώς τα λόγια του Γιάννη προσπέρασαν τις όμορφες φωτογραφίες και προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα. Και όπου ‘πραγματικότητα’ βλέπε συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κινέζικο καθεστώς…

Καθώς προχωρούσε η βραδιά, τα Χρυσοστόμεια φόρεσαν την καλλιτεχνική τους φορεσιά. Η Ελευθερία παραμέρησε τις λέξεις και έδωσε στην κίνηση του σώματος της το ρόλο του αφηγητή: ο τίτλος του κομματιού της ήταν ‘a walk in the zoo’. Δυστυχώς όμως, blogs όπως αυτό που διαβάζεις τώρα δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να μεταδώσουν τις εικόνες που κύλησαν μπροστά μας κατά τη διάρκεια εκείνης της ‘βόλτας στο ζωολογικό κήπο’. Sorry!

Μπορεί ένας μαθηματικός να μετατραπεί σε επίδοξο σκηνοθέτη και, με τη βοήθεια δύο μαθητών του, να γυρίσει μια χιουμοριστική ταινία; Μετά την προβολή της ταινίας ‘Η επίσκεψη’ του Παναγιώτη, σιγουρευτήκαμε πως ναι! Μια περήφανα ερασιτεχνική προσπάθεια, πλημμυρισμένη από το χαρακτηριστικό χιούμορ του ενθουσιώδους χρυσοστομίτη, η οποία μεταξύ άλλων συμπεριέλαβε και ατράνταχτα (=μαθηματικά) επιχειρήματα υπέρ της άποψης ότι όση περισσότερη γνώση αποκτάς, τόσο λιγότερα χρήματα βγάζεις!

Τη χρυσοστομειακή σκυτάλη πήρε ο γνωστός ‘αυτοσχεδιασάκιας’ των Χρυσοστομείων, ο Γιώργος Πρ.. Ή, για να είμαστε ειλικρινείς, τη σκυτάλη πήρε ο Λούκυ, με τη βοήθεια του Γιώργου! Είχαμε εδώ και καιρό υποψιαστεί ότι το υποκριτικό ταλέντο αυτού του σκύλου είναι τεράστιο, οπότε μετά από τη δική του ξεχωριστή παρουσίαση απλά το επαληθεύσαμε. Γαβ!


Τα ένατα Χρυσοστόμεια έκλεισαν με την παρουσίαση του Γιώργου και της Ελευθερίας (ή με άλλα λόγια, των ρε-public). Οι δύο τους λοιπόν, μας έδειξαν τι έχουν προετοιμάσει για τις επερχόμενες ‘Γιορτές της Γης’, το οικολογικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από 12 ως 15 Ιουλίου στο ορεινό χωριό Βλάστη της Κοζάνης: μία performance που ταλαντεύεται ανάμεσα στη διδασκαλία της Βιολογίας και το χορό, με άξονα τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της γενετικής.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε φυσικά να μην αναφερθούμε στην μνημειώδη προσπάθεια του Γιώργου Π. προκειμένου να παρευρεθεί στα Χρυσοστόμεια. Πραγματοποιώντας τη διαδρομή Άστρος-Χολαργός μέσα σε δύο ώρες (!), μπορεί να διακινδύνευσε τις σχέσεις του με τους κυρίους της Τροχαίας, έδειξε όμως έμπρακτα πόσο γουστάρει τη φάση των Χρυσοστομείων. Αυτά είναι…

Κύριοι, Χρυσοστόμεια εννιά τέλος! Αν πάντως έχετε άποψη για τα συγκεκριμένα Χρυσοστόμεια, σας ακούω... (post a comment, please!)

Τώρα, για όσους ανυπομονούν να μπούμε στα διψήφια Χρυσοστόμεια, κάντε υπομονή…
Ραντεβού το Σεπτέμβρη, που λένε και τα σινεμά!


Μη νομίσεις ότι τα Χρυσοστόμεια είναι αποκλειστικό προνόμιο μιας παρέας! Αν θέλεις να γίνεις κι εσύ μέλος των Χρυσοστομείων, στείλε mail στη διεύθυνση xrysostomeia@gmail.com , ετοίμασε την παρουσίασή σου κι έλα!

3 comments:

Anonymous said...

Ήταν πράγματι πολύ ωραία ισορροπία μεταξύ λόγου και τέχνης εκείνη η όμορφη βραδιά! Και υπήρξε σημαντική και ενδιαφέρουσα συζήτηση για το κατά πόσο η παραστατική τέχνη του χωρού/κίνησης μπορεί να 'συνομιλήσει' ρητά μς τον Λόγο ή επικοινωνεί με έναν κώδικα ... άρρητο αλλά σωματικό!

Το βίντεο που προβλήθηκε για τo couchsurfing βρίσκεται στο http://youtube.com/watch?v=EyAEJOITsGQ
(αν μπορεί κάποιος ας το κάνει embed στο blog). Για την ιστορία, να θυμίσω ότι διαφώνησα στο ότι αποτελεί τρόπο low-cost ζωής.

Καλή επιτυχία στον Γ. και την Ε. στην Κοζάνη :-)

Μανώλης Πολυχρονίδης

Epikouros said...

Μανώλη το βίντεό για τον καναπεδοτουρισμό έγινε embedded μαζί με το βιντεάκι του Γιώργου. Καλό καλοκαίρι και ραντεβού τον Σεπτέμβρη.

Xrysostomos said...

O Μανώλης έχει απόλυτο δίκιο. Όταν έγραφα το post, είχα ξεχάσει ότι (σχετικά με το θέμα αν το CS είναι low cost life ) είχε υποστηρίξει διαφορετική άποψη.
Αρχίζω αν πιστεύω ότι η αλήθεια είναι κάπου ενδιάμεσα, δηλαδή couchsurfing κάνουν και άνθρωποι που δεν θα είχαν διαφορετικά τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, αλλά και κάποιοι που θα ταξίδευαν έτσι κι αλλιώς (θα είχαν τα λεφτά για να το κάνουν), απλά με το CS γλιτώνουν κάποια χρήματα.

Όπως και να χει, τα λόγια είναι περιττά. Τουλάχιστον μέχρι τα επόμενα Χρυσοστόμεια...:
καλό καλοκαίρι!