Χρυσοστόμεια Χ - Σεπτέμβριος '07

Το πρώτο βήμα για τα δέκατα Χρυσοστόμεια έγινε από τους Κώστα Κ. και Γιώργο Ε. Οι δύο φίλοι μας ξάφνιασαν με την απλότητα της παρουσίασής τους, η οποία ήταν όλη κι όλη μια φωτογραφία! Με αφορμή λοιπόν μια φωτογραφία από τη ‘σιωπηλή διαμαρτυρία’ που πραγματοποιήθηκε μετά τις πυρκαγιές, ο καθένας τους αναφέρθηκε στο πώς είδε το γνωστό περιστατικό του ‘γιουχαΐσματος’ των πολιτικών πανό που εμφανίστηκαν εκείνο το απόγευμα στο Σύνταγμα. Σωστά υποψιάστηκες: Μπορεί οι πυρκαγιές να έχουν πλέον σβήσει, όμως με τη βοήθεια και των υπολοίπων, η συζήτηση πήρε γρήγορα φωτιά!

Στο ζήτημα των πυρκαγιών κράτησε τη συζήτηση και η παρουσίαση του Γιώργου Π. Χρησιμοποιώντας δύο μικρά βίντεο και μία παρουσίαση powerpoint (!), ο βιολόγος φίλος μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς αναγέννησης της φύσης μετά από μια πυρκαγιά.



Όσον αφορά τώρα το πώς κατάφερε ο δαιμόνιος χρυσοστομίτης να ‘δέσει’ στη ίδια παρουσίαση την ‘ηθική της φύσης’, μια φωτογραφία της Cindy Crawford και τη διατροφική αξία μιας φασολάδας, δεν έχω ιδέα. Το σίγουρο είναι ότι, κατά κοινή ομολογία, τα κατάφερε μια χαρά (αν εξαιρέσουμε το τέσσερα κάθετα!).

Τη χρυσοστομειακή σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ένα καινούργιο μέλος της παρέας, η Γεωργία. Δείχνοντας να μην έχει καν σκεφτεί τη γνωστή δικαιολογία των ‘πρωτάρηδων’ στα Χρυσοστόμεια (‘θέλω να δω τι παίζει και την επόμενη φορά θα παρουσιάσω’…), μας έκανε με το καλημέρα μια παρουσίαση σχετικά με τη σχολή της , το τμήμα μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι κανείς δεν την εμπόδισε να αναρτήσει στον τοίχο των Χρυσοστομείων το δικό της ‘πανό’ (…), η Γεωργία σχολίασε ότι το γνωστό φαινόμενο της πλήρους εξειδίκευσης των ακαδημαϊκών σπουδών αγκαλιάζει και το δική της αντικείμενο, τη μουσικολογία.

Στο χόμπι του, την ιστιοπλοΐα, αναφέρθηκε λίγο πιο μετά ο Πολύκαρπος. Ενώ είχαμε ήδη περάσει τα μεσάνυχτα, ένα πλήθος σχετικών σκίτσων και πληροφοριών μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο του άλμπουρου και της ‘πλαγιοδρόμησης’… Χρησιμοποιώντας μέχρι και χαρτιά Α4 και πλαστικά καλαμάκια (για να κατασκευάσει ένα ομοίωμα ιστιοπλοΐκού!), ο ‘ταξιδιάρης Πόλυ’ αποδείχθηκε πολύ καλός καπετάνιος σε αυτό το ταξίδι... Βίρα τις άγκυρες!

Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία της Στέλλας, η σκηνή των Χρυσοστομείων έγινε για άλλη μια φορά θεατρικό ‘σανίδι’. Αρχικά βρέθηκε η ίδια η Στέλλα στο επίκεντρο, παρουσιάζοντας ένα θεατρικό μονόλογο σχετικά με το μοιραίο δίπολο ‘αλήθεια ή ψέμα’. Αλήθεια σας λέω. Ή μήπως λέω ψέματα; Στη συνέχεια, το σανίδι φιλοξένησε δύο χρυσοστομίτες-εθελοντές, οι οποίοι μάλλον δυσκολεύτηκαν να κρύψουν το γεγονός ότι όποτε τους ζητείται να αυτοσχεδιάσουν, αυτοί ξεκινούν να μιλάνε για το σεξ…

Το τέλος των δέκατων Χρυσοστομείων υπέγραψε με σπρέι ο Πέτρος! Με τη βοήθεια του ‘βοηθού’ του Μιχάλη, ο οποίος δήλωσε ότι το έκανε καθαρά και μόνο για να το γράψει στο βιογραφικό του, άλλαξαν μια και καλή τον τοίχο των Χρυσοστομείων: Ο πανικόβλητος γιάπης που φαίνεται να ξεπήδησε από τα κάγκελα του διπλανού παραθύρου, ήταν απλά το αποτέλεσμα. Η διαδικασία όμως ήταν αυτή που βοήθησε τους παρευρισκόμενους να αισθανθούν κάτι από τη δημιουργία γκράφιτι με στένσιλ. Ρε συ, τι θα κάνουμε αν τελειώσει το σπρέι;

No comments: