Χρυσοστόμεια XIV - Ιούνιος '08

Ακόμη ένα, λοιπόν, κυριακάτικο πρωινό. Από αυτά τα "διαφορετικά" κυριακάτικα πρωινά, αυτά που ακολουθούν μια βραδιά Χρυσοστομείων.

Το δέκατο τέταρτο πρωινό μ.Χ. (μετά Χρυσοστομείων) ήταν και αυτό γεμάτο από σκέψεις και εντυπώσεις για όσα ειπώθηκαν και έγιναν στη βραδιά των Χρυσοστομείων εντάξει ήταν γεμάτο και από μια μικρή ζαλάδα εξαιτίας του κρασιού...

Σκέψεις και εντυπώσεις ας πούμε, για το φίλο Μανώλη και τον τρόπο που έδωσε το "εναρκτήριο λάκτισμα" στη βραδιά που θα ακολουθούσε. Με τρεις (!) παρουσιάσεις και με έντονες πιέσεις από γνωστή εταιρία κατασκευής συστημάτων τηλεκατεύθυνσης, ο "ρήτορας των Χρυσοστομείων" τα κατάφερε μια χαρά για άλλη μια φορά.

Και φυσικά, έβαλε τα πρώτα θέματα προς χρυσοστομειακή συζήτηση, με την παρουσίαση της Μορφωτικής και Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας, μιας πρωτοβουλίας ιδιωτικών ιδρυμάτων με στόχο την εισαγωγή σειράς καινοτομιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Κυριακή πρωί λοιπόν, και ένα χαμόγελο μου έρχεται, όταν φέρνω στο μυαλό μου την παρουσίαση του Μιχάλη και του Πέτρου. Μία όμορφη θεατρική "βουτιά" στον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τη πλευρά μιας τράπεζας, η απλή καθημερινή; επίσκεψη μας στους χώρους της. Και το χαμόγελο γίνεται γέλιο όταν μου έρχεται στο μυαλό και η ατάκα του Μιχάλη "υπέγραψε εδώ και θα σου πώ εγώ τι να κάνεις"!

Η συζήτηση θα γυρνούσε στα "εκπαιδευτικά" ζητήματα, μετά την παρουσίαση του Γιώργου σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα φυσικών επιστημών. Το "ημερολόγιο ενός εκπαιδευτικού" (υπότιτλος: "ανάγνωση σε μια βραδιά φίλων") έδωσε την αφορμή για να ξεδιπλωθούν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις από διάφορους παλιούς και νέους χρυσόστομους.

Ο άνθρωπος που ήρθε να αλλάξει με τον τρόπο του τη βραδιά των Χρυσοστομείων ήταν ο φοβερός Παναγιώτης. Κοιτώντας τα μικρά δακτυλουργικά του κόλπα, καταλήξαμε να θαυμάζουμε τις μεγάλες δακτυλουργίες του φίλου μας "επί σκηνής": υπέροχο χιούμορ, αυθορμητισμός και εκπλήξεις σε ένα δυνατό μίγμα!

Αργότερα, θυμάμαι ότι το σέσιον με τίτλο "ταχυδακτυλουργίες" έκλεισε με τη συμβολή του Άγγελου. Όμως αυτός ο καινούργιος χρυσόστομος, δεν έμεινε εκεί: συνέχισε με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας "Η αλλαγή του χρόνου" που έφτιαξε μαζί με τη Δήμητρα. Το σουρεάλ πέρασμα του παλιού χρόνου από τους κόσμους της ιδιωτικής τηλεόρασης! Αυτά είναι!

Τη σκυτάλη της βραδιάς πήρε ο Γιώργος, παρουσιάζοντας το "Green Project: Athens Beijing 2008". [Η αλήθεια είναι ότι σε μεγάλο κομμάτι της παρουσίασης προσπαθούσα να κοθοδηγήσω με το κινητό μου ένα χρυσόστομο να βρει το σπίτι (!) οπότε αν κάποιος από τους παρευρισκόμενους θέλει να δώσει μια περιγραφή, ας κάνει ένα σχόλιο!]

Θυμάμαι να γυρνάω και να βρίσκω τους ρυθμούς της συζήτησης να έχουν βαρέσει κόκκινο, τα σαντουιτσάκια να έχουν εξαφανιστεί και το κυριότερο, πέντε-έξι νεοσύστατες ομάδες ανθρώπων να φτιάχνουν από την αρχή η κάθε μία με τον τρόπο της το σκηνικό της "παρέας".

Κάπου εκεί ήταν όταν η Ελευθερία πρόσθεσε τη δική της παρέμβαση στη βραδιά. Το μέσον που διάλεξε; Ένα ποίημα του Σαμ Σέπαρντ, από το βιβλίο "Χρονικά των Μοτέλ". Και το έκανε με τόσο "ζωντανό" τρόπο που πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι ήταν ένα ποίημα που είχε γράψει ίδια...

Το "επίσημο" μέρος των Χρυσοστομείων έκλεισε με τη βοήθεια του τελευταίου χρυσόστομου που θα έπαιρνε το μικρόφωνο. Με το γνωστό προσωπικό του στυλ, ο Γιώργος μας ταξίδεψε σε κόσμους που στήνονται πάνω στην ακολουθία fibonacci και στη συνέχεια μας παρότρυνε να αμφιβάλλουμε για τους χάρτες μας...

Από τα Χρυσοστόμεια που πέρασαν έχω όμως να θυμάμαι και αυτό το "άλλο" κομμάτι της βραδιάς. Αυτό που συνήθως δεν περιγράφεται στις γραμμές αυτού του μπλογκ.

Τα πάμπολλα "πηγαδάκια" και τις "χημείες" μεταξύ ανθρώπων, τα νέα πρόσωπα, τα χαμόγελα, τα παιδιά που ηρθαν από τη χώρα της blog-όσφαιρας, τα παιδιά που "μίλησαν" με κιθάρα και τουμπελέκι, αυτούς που τόνωσαν τις μεταμεσονύχτιες συζητήσεις περί πολιτικής και φιλοσοφίας...

Σούπερ φάση παιδιά!

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Γιώργος Ε.

7 comments:

Anonymous said...

Κρίμα που το 'χασα!

MANALISS said...

Καλησπέρα. Σαν νοεφώτιστος Χρυσόστομος δηλώνω ότι θα ήθελα οπωσδήποτε να ενημερωθώ για τα επόμενα Χρυσοστόμεια. Νομίζω ότι αυτό περιγράφει τη γνώμη μου. Καλησπέρα και καλό καλοκαίρι σε όλους

Anonymous said...

Ακόμα μία συνάντηση των Χρυσοστομείων και των Χρυσόστομων τελείωσε στην αυλή των θαυμάτων που έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν τη διάθεση για ουσιαστικότερες στιγμές από αυτές που συνηθίζονται τα Σαββατόβραδα. Μπράβο σε όλους τους παρουσιαστές (αντε βρε κοπελιές έχετε μείνει πίσω, ετοιμάστε κάτι για τις επόμενες συναντήσεις) και κυρίως στους οικοδεσπότες μας...

καλό καλοκαίρι :-)

Μανώλης Π.

Διονύσης Μάργαρης said...

Τα λες πολύ καλά, οπότε δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Απλά ήθελα να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση που έλαβα και η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω και εγώ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά.
Καλό καλοκαίρι...

Xrysostomos said...

@manaliss
μην ανησυχείς καθόλου! Δεν θα φύγει μέιλ από αυτό το λογαριασμό, χωρίς να φτάσει στο δικό σου!

@Μανώλη
Σ' ευχαριστώ αλλά δεν νομιζω ότι οι οικοδεσπότες αξίζουν μεγαλύτερα "μπράβο" από τους επισκέπτες. Οι οικοδοσπότες έστησαν το σκηνικό - οι επισκέπτες πρωταγωνίστησαν!

@όλους
Καλό καλοκαίρι!

Georgios Giannopoulos said...
This comment has been removed by the author.
Georgios Giannopoulos said...

σχετικά με το http://greenproject2008.com όπως θα δείτε και στο site είναι ένα ταξίδι με υβριδικής τεχνολογίας αυτοκινήτων (χαμηλών ρύπων) από Αθήνα μέχρι το Πεκίνο.

Το πιθανότερο είναι ότι ξεκινάμε τέλη Ιουλίου και το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου ή τουλάχιστον 26 μέρες (11.000 χιλιόμετρα). Η ιδέα είναι να ακολουθηθούν οι ενεργειακοί δρόμοι (παλαιότερα οι δρόμοι αυτοί ήταν οι δρόμοι του μεταξιού).

Η ιδέα είναι να κινηματογραφηθούν με μορφή τεκμηρίωσης τα μνημεία / αγωγοί αερίου / εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που θα επισκεφτούμε καθώς και να τραβηχτούν φωτογραφίες κλπ. Ένα μεγάλο μέρος την ομάδας αποτελείται από καλλιτέχνες.